Johor-Sarawak Pineapple

Maulidur-Rasul 2012

Tahun ini aku menyambut maulidur-rasul dengan acara istimewa. Kami yang terdiri dari 10 orang aktivis IKRAM Johor telah berkunjung ke Sarawak untuk menuntut ilmu dari sahabat kami di bumi Kenyalang. Dengan menaiki pesawat Air Asia, kami sampai 25 minit lebih awal dari jadual. Mmm… is it good or is it bad???

Kami disambut mesra oleh akh Abdul Rahman Hassan yang telah tiba lebih awal. Beberapa minit kemudian, dua buah lagi kereta sampai untuk membawa rombongan kami ke destinasi pertama – makan tengahari dengan hidangan tempatan yang begitu lazat rasanya.

Dari situ kami berpecah – rombongan wanita ke tempat yang lain dan rombongan lelaki singgah sebentar di sebuah rumah dan seterusnya bertolak ke pendalaman untuk menghadiri program yang telah disusun. Dalam perjalanan, kami singgah sebentar di masjid Darul Iman, Daerah Bau.

Masjid Darul Iman, Daerah Bau, Sarawak

Kampung Segubang, Bau.

Kampung ini letaknya di pendalaman tidak jauh dari Pekan Bau, Sarawak. Masyarakatnya terdiri dari suku Bidayuh, dan di situ terdapat  lebih kurang 300 penduduk Islam, sebahagiannya tinggal di situ dan ada juga yang bekerja di luar kawasan. Suasana masyarakat amat  harmoni dan segala urusan kebajikan, kebudayaan dan keagamaan disokong bersama oleh masyarakat setempat dengan penuh hikmah tanpa mengira perbezaan agama. Oleh kerana penduduk tempatan perlu bangun awal untuk bersiap ke kebun getah, bacaan al-quran dan seruan azan subuh di awal pagi disambut baik semua pihak, walaupun lebih ramai penduduk yang bukan beragama Islam.

Bersama Masyarakat Bidayuh di Segubang

Kami di bawa ke situ bagi menjayakan ceramah Maulidur-Rasul yang disampaikan oleh Haji Ainullotfi, TYDP IKRAM Johor. Selepas selesai ceramah, kami dijamu dengan hidangan tempatan yang amat lazat, sambil berbual panjang dengan penduduk tempatan.

Gunung Stan yang penuh sejarah bermisteri dan sarang burung bermutu

Sarang Burung Gunung Stan

Di pinggir Kg. Segubang, terdapat Gunung Stan yang mengeluarkan hasil sarang burung yang dikongsi bersama oleh penduduk Segubang dan kampong di sebelahnya. Secara bergilir mengikut tahun, sarang burung dikumpul dari gunung itu oleh penduduk secara berkumpulan dan tersusun. Setiap bulan mereka mengutip hasil yang lumayan.

Azan dikumandangkan oleh Taufik, anak kepada Us Asmuin Munir @ Ustaz Kancil

Erti Pengorbanan

Hatiku merasa begitu teruja bila mendengar cerita insan yang bergelar Ustaz Kancil. Semasa beliau menjejakkan kaki di Kampung Segubang, terdapat 2 orang Islam tinggal di sana. Beliau yang kini berusia 49 tahun, telah menghabiskan 19 tahun hidup bersama masyarakat di sana, mendidik masyarakat supaya memahami dan mengamalkan Islam di samping menabur pelbagai bakti kepada penduduk tanpa mengira agama. Dalam tempoh itu pelbagai pengalaman pahit manis telah ditempuh, kesukaran demi kesukaran yang mengancam kehidupan, malah nyawa  telah dilalui.

Bila melihat wajah yang bersih itu, aku teringat kepada sirah kehidupan para sahabat. Itulah yang telah dilakukan oleh Muaz bin Jabal yang dihantar ke Yaman dan Mus’ab bin Umair yang dihantar ke yathrib. Itulah juga yang telah dilakukan oleh ribuan para sahabat dan tabiin yang telah meninggalkan kampong halaman dan terus memikul tanggung jawab sebagai penyambung risalah yang dibawa oleh penutup Para Rasul, Muhammad s.a.w. Tidak hairanlah kita boleh mendapati kubur-kubur golongan awal pendokong dakwah bertaburan di merata dunia dan bukannya di kampung halaman mereka sendiri. Mereka memahami erti pengorbanan. Dan Ustaz yang bertubuh kecil itu juga memahaminya.

Di saat itu aku merasa sungguh kerdil. Tidak sanggup rasanya untuk aku terus berbicara tentang pengorbanan sedangkan aku hanya mampu menyumbang sisa-sisa masa. Semoga Allah s.w.t. memudahkan kehidupan beliau dan menyampaikan beliau ke tanah suci Mekah seperti yang dihajatkan. Sesungguhnya dia telah memilih jalan yang paling baik, berjihad dengan masa, harta dan diri untuk agama Allah.

Kampung Gersik

Pusat Bandaraya Kuching dilihat dari Kg Gersik

Kampung Gersik terletak di tepi Sungai Sarawak, bertentangan dengan Pusat Bandaraya Kuching. Ianya sudah terkenal dengan perusahaan Kek Lapis Sarawak. Lokasinya yang strategik  kini menimbulkan keresahan penduduk tempatan tentang masa depan. Adakah mereka akan senasib dengan banyak kampung-kampung lain di Singapura, Kuala Lumpur dan sebaginya? Adakah tanah tumpah darah mereka akan diambil demi membangunkan pojek yang lebih strategik dan mewah dan mereka dipindahkan ke tempat lain – ianya sentiasa bermain di kepala penduduk tempatan. Pagi Isnin (Semalam), Aku dan beberapa sahabat bersolat subuh di surau Kg. Gersik, dan diikuti dengan kulian subuh yang disampaikan oleh Haji Roslan, Pengerusi Jawatankuasa Dakwah IKRAM Johor.  Sekumpulan sahabat yang lain pula bersolat dan berkuliah subuh di masjid berdekatan.

Nanas Josapine

Satu masa dulu aku dikenalkan dengan nenas Josapine. Aku menyangkakan namanya Josephine, macam nama orang. Rupa-rupanya aku diberitahu (betul atau tidak, aku tidak pasti), JoSaPine adalah Johor-Sarawak Pineaple, satu spesis nenas yang telah dibangunkan dan mempunyai rasa yang manis, rangup dan jus yang banyak. Ianya kini menjadi kegemaran untuk dimakan begitu saja. Menurut sumber lain, nenas ini berasal dari Amerika Selatan.

Sebahagian dari AJK IKRAM Johor dan Sarawak yang bersama dalam perbincangan (Turut bersama kami ialah Prof Omar - AJK IKRAM Pusat)

Usaha sama IKRAM – Johor dan Sarawak

Sama ada cerita tentang nanas josapine itu benar atau tidak, rasanya baik dan hasilnya lumayan. Begitulah juga apa yang kami inginkan dengan usaha sama IKRAM Johor dan IKRAM Sarawak. Lawatan kami ke Sarawak ialah untuk menjalen usaha sama dalam kerja-kerja kebajikan dan dakwah, kerana kami berkeyakinan bahawa gabungan dua pengalaman yang berbeza ini akan memberikan manfaat yang banyak kepada ummah.

Jalan ke hadapan telah tergaris (bersama Ustaz Dr Azhar - YDP IKRAM Sarawak)

Alhamdulillah, setelah sehari berdiskusi, jalan ke hadapan berjaya dilakarkan dan dipersetujui bersama. Semoga Allah s.w.t. sentiasa memberikan taufik dan hidayah kepada kami semua.

Beberapa Foto menarik

Tidak pernah dilihat jenama beras sebegini di semenanjung. Beras Cap Uncle Tan dan cap Amoi??? Itulah strategi pemasaran. Gunakan jenama yang sesuai di tempat yang sesuai, walaupun produknya sama.

Buah Tampoi - rasanya seperti buah rambai, tetapi lebih kering. Berkulit tebal dan kurang berair berbanding buan rambai. Seperti rambai, tampoi muncul di penghujung musim buah

Mee Kolok. Yee mee dituang sup dan cili kicap. Mmm enak.

Advertisements

About Dr. AA

I am an educator, professional trainer, safety consultant, researcher, social worker, outdoor enthusiast, and a thinker.
This entry was posted in Happening and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Johor-Sarawak Pineapple

  1. des says:

    Bila nak pergi kampung segubang lagi….

  2. Cerita detail tentang Josapine boleh didapati dari saya yang turut membangun, mengembang dan mengkomersialkan Josapine. Ia produk hasil kajian dan kacukan oleh saintis MARDI dan diisytihar pada 1996. Kemudian sebahagian benih dieksport ke Sarawak untuk dikembangkan. Boleh hubungi saya, Dr. Mohammed Selamat Madom, Felo Utama FPL, UMS Sandakan ( pesara Mardi). Terima kasih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s