Buatmu Sahabat-10: Ramadan dan Pengampunan

Dalam kuliah subuh semalam, Ustaz Idris memetik maksud pesanan dari rasululullah SAW. ” Celakalah (amat malanglah) orang yang bertemu Ramadan dan sampai ke penghujungnya tanpa mendapat pengampunan dari Allah. ”

Bulan ramadan adalah bulan pengampunan. Dalam sepertiga pertama kita dilimpahkan dengan  rahmat, dalam sepertiga kedua ditawarkan pula pengampunan dan dalam sepertiga terakhir pula, kita diberi jaminan pembebasan dari neraka. Namun, apa yang dinyatakan di atas membayangkan ada juga mereka yang tertinggal dari segala kelebihan yang ditawarkan itu, yang akan sampai ke penghujung tanpa mendapat ganjaran yang saban tahun dinantikan orang beriman.

Aku tersentak.  Aah, rupa-rupanya pemberian itu mungkin tidak automatik. Mungkin memerlukan syarat? Mungkin juga ianya diberi kepada mereka yang mahu sahaja…Subhanallah.

Aku bertanya pada diri sendiri. Adakah aku telah melalui ramadan tahun ini dengan penuh ketelitian atau hanya melaksanakan rutin yang ditemui setiap tahun?

Ya Allah, berilah aku kekuatan untuk memaksimumkan usaha di penghujung ramadan supaya aku tidak termasuk dalam golongan yang malang itu…

Advertisements

About Dr. AA

I am an educator, professional trainer, safety consultant, researcher, social worker, outdoor enthusiast, and a thinker.
This entry was posted in Buatmu Sahabat and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s